raku stoken

 

 

Wat is Raku?

Raku is een van oorsprong Japanse stooktechniek voor keramiek. Je stookt in  de buitenlucht. Raku komt voort uit  de theeceremonie, waarbij het vervaardigen van theekommen, overeenkomstig het Zenboeddhisme, werd verheven tot kunst.
 In de 16de eeuw kreeg, onder leiding van meester Sen Rikyu, de theeceremonie meer bekendheid. De schijnbare, natuurlijke eenvoud van de kommen was van essentieel belang. Met de hand opgebouwd, dikwandig en asymmetrisch van vorm, werd hiermee uitdrukking gegeven aan ‘de schoonheid van de imperfectie’.
Pas in de 20ste eeuw heeft raku zijn weg naar het Westen gevonden. Eerst via de Engelse pottenbakker Bernard Leach, die een deel van zijn opleiding in Japan volgde, en daarna via de Amerikaan Paul Soldner, die op dit gebied baanbrekend werk heeft verricht in de zestiger jaren.
 In Japan worden deze prachtige kommen, en andere voorwerpen die nodig zijn voor de theeceremonie, nog altijd op traditionele wijze, van vader op zoon, doorgegeven.
 In de westerse wereld heeft raku tegenwoordig nog maar zelden iets van doen met de oorspronkelijke Zen-gedachte. Verscheidene keramisten zijn de techniek op eigen wijze verder gaan ontwikkelen.
Deze ontwikkeling zet zich nog steeds voort. Door de vele experimenten, studies, samenwerkingen en internationale contacten worden er steeds weer verrassende, nieuwe raku stooktechnieken en verfijningen daarvan ontdekt en toegepast.